شيوه هاي روانكاري کمپرسورها
کمپرسورهاي رفت و برگشتي پيستوني
در کمپرسورهاي رفت و برگشتي پيستوني کوچک، پيستون با استفاده از يک ميلهي متصلکننده (شاتون) به ميللنگ متصل شده است. در اين کمپرسورها، پيستون و سيلندر از روغن پاشيده شده از کارتر استفاده ميکنند. در کمپرسورهاي بزرگتر، پيستون توسط يک ميلهي کراس هد به حرکت در ميآيد. در اين نوع کمپرسورها پيستون به صورت جداگانه و توسط روغن پاشيده شده از کارتر روانکاري ميشود. روانکاري قطعات اين کمپرسورها معمولا، توسط يک سيستم تحت فشار انجام ميگيرد. اين سيستم روغن خنک و فيلترشده را در فشار 2 بار به تمامي ياتاقانها ميرساند. تنها كمپرسورهاي کوچک با توان کمتر از KW 20 از سيستم روانکاري پاششي استفاده ميکنند.
روانکاري سيلندرهاي موجود در يک کمپرسور پيستوني، مشکلترين وظيفهي روغن کمپرسور ميباشد. وظايف اوليهي روانکارها، کاهش اصطکاک و سايش، آببندي محفظهي تراکم و جلوگيري از خوردگي ميباشد. بيشترين تنشها نيز در نقاط مرگ پايين و بالا ايجاد ميشود، در اين نقاط خطر ايجاد پارهگي لايهي روغن و تماس فلز به فلز وجود دارد. همچنين هنگام تراکم هوا يا گاز روغن تحت تنشهاي بيش از اندازه قرار ميگيرد. هنگام تراکم دماي محفظهي احتراق افزايش مييابد، اين شرايط ميتواند منجر به تشکيل رسوب و يا ايجاد اکسيداسيون در روغن شود. همچنين بايد سعي کرد تا حد ممکن از ورود هوا يا گاز آلوده به کمپرسور جلوگيري شود. زيرا وجود آلودگي، فرآيند اکسيداسيون در روغن را تسريع ميکند.
کمپرسورهاي پيستوني در انواع بدون روغن و روغندار توليد ميشوند. معمولاً روغنهاي معدني، مطابق با استانداردهاي DIN 51506-VCL,VDL (همچنين PAOها يا روغنهاي پايهي دياستري) با پايههاي گرانروي ISOVG 68 الي ISOVG 150 براي اين نوع کمپرسورها استفاده ميشوند. کمپرسورهاي متحرک نيز اغلب با روغن موتورهاي تک درجه (SAE 20-SAE 40) روانکاري ميشوند.
کمپرسورهاي دوراني و کمپرسورهاي دوراني پرهاي
محفظهي فشار کمپرسورهاي دوراني به وسيلهي پاشش مستقيم روغن و يا با استفاده از سيستمهاي مصرفشونده روانکاري و خنک ميشود. روانکاري اين کمپرسورها از نظر قرار گرفتن روغن تحت دماي بالا، مانند روانکاري سيلندرها در کمپرسورهاي رفت و برگشتي است. در حالتي که کمپرسورهاي دوراني توسط پاشش روغن روانکاري و خنک ميشوند، يک مقدار مشخص از روغن همواره به درون محفظههاي کمپرسور پاشيده ميشود. اين مقدار به حدي است که دماي خروجي روغن از دماي °C 100 تا °C 110 تجاوز نکند. در عين حال، روغن استفاده شده بايد پيستونها را آببندي کند. اين امر سبب افزايش بازدهي حجمي کمپرسور شده و در نتيجه بازدهي کلي کمپرسور افزايش مييابد. روغن هاي مورد استفاده براي اين کمپرسورها معمولاً از نوع VCLو VDL ( برطبق استاندارد DIN 51506) و داراي گرانروي ISO بين 68 الي 150 بوده و يا روغن موتورهاي تکدرجهي SAE20 تا SAE40 ميباشد
کمپرسورهاي مارپيچي
در کمپرسورهاي مارپيچي که از سيستم پاشش روغن استفاده ميشود، روغن وظيفهي آببندي، انتقال گرما و روانکاري را به عهده دارد. در اين حالت روغن در فشار حدود 3 تا 4 بار به محفظه فشار ميان روتورها پاشيده ميشود. روغن تشکيل يک لايهي روانکار هيدرواستاتيک و هيدروديناميک داده و روتورها و ياتاقانها را روانکاري ميکند. علاوه بر اين روغن درز ميان روتورها و محفظهي ساکن کمپرسور را نيز روانکاري ميکند. همچنين روغن عمل جذب گرما و انتقال آن از طريق رادياتور را انجام ميدهد. با تنظيم جريان روغن مورد استفاده در اين کمپرسورها ميتوان دماي هواي خروجي را در محدودهي °C 100- °C 80 تنظيم کرد. جداکنندههاي روغن، به منظور جداسازي روغن از هوا استفاده ميشوند. روغن جداشده در مخازن هواگيري و پس از فيلتراسيون خنک ميشود و دماي آن از °C 80 به °C 50 کاهش مييابد. در صورت برابر بودن فشار روغن با فشار کمپرسور مارپيچي، ميتوان از اين فشارجهت پاشش مجدد روغن استفاده کرد. به علت اهميت فوقالعادهي گرانروي در روانکاري الاستوهيدروديناميک و پايداري مکانيکي لايهي روانکار در تعيين گرانروي روغن، بايد شرايط آغاز به کار و معمول را در نظر گرفت. به ط
ور کلي، روانکارهاي با گرانروي ISOVG46 تقريباً تمامي نيازهاي توصيه شده از طرف سازندگان دستگاه را از حدود گرانروي cSt 10 در شرايط کارکرد دايم تا گرانروي cSt 500 در شرايط آغاز به کار تأمين ميکنند. روغنهاي با گرانروي ISOVG68 يا استرهاي سنتزي PAG يا روانکارهاي پايهي PAO بيشتر در کشورهايي استفاده ميشوند که داراي شرايط آب و هوايي گرم هستند. در سالهاي اخير از روانکارهاي توليد شده با استفاده از روش هيدروکراکينگ نيز استفاده زيادي ميشود
کمپرسورهاي دوراني پره مستقيم
روانکارهاي توصيه شده براي اين کمپرسورها شامل استانداردهاي DIN51517 CL وDIN51517 CLP يا روغنهاي HD SAE با گرانروي ISOVG 68 وISOVG 100 ميباشد.
کمپرسورهاي ديناميکي گريز از مرکز
قطعاتي که در اين کمپرسور ها نياز به روانکاري دارند عبارتند از:
• ياتاقانها
• کاسهنمدها
ياتاقانها ميتوانند غلتان يا کفگرد باشند. براي روانکاري ياتاقانهاي کفگرد از روغن استفاده ميشود. ياتاقانهاي غلتان را ميتوان با گريس يا روغن روانکاري کرد. در صورتي که کمپرسور توسط دنده چرخيده ميشود، براي روانکاري اين دندهها و تعدادي از ياتاقانها، ميتوان از يک سيستم روانکاري استفاده کرد.
کمپرسورهاي ديناميکي محوري
قطعاتي که بايد در اين کمپرسورها روانکاري شوند، عبارتند از:
• کاسهنمدها
• ياتاقانهاي متحرک
• ياتاقانهاي کفگرد
معمولاً از روغنهاي گردشي داراي مواد افزودني در اين کمپرسورها استفاده ميشود. در صورتي که تنها ياتاقانها بايد روانکاري شوند، از روغن با گرانروي ISOVG32 استفاده ميشود. در صورت وجود سيستم افزايندهي سرعت بادي از روغن هاي با گرانروي بيشتر مانند ISOVG68 استفاده نمود.